Serial: Aventura Big Bang-ului [1]

Aventura Big Bang-ului

Problema „Nasterii Lumii” este veche de cand lumea…  Si cand spunem „Lume” nu ne referim numaidecat la specia umana, la Pamant sau Sistemul Solar, ci, depasind cu mult granitele Galaxiei, cuprindem intreg Universul. „Marea Geneza” este pentru fizicieni „cuiul lui Pepelea”, dovada, ca sa zicem asa, a slabiciunii stiintei noastre, dar, poate tocmai de aceea, ea a constituit un formidabil stimulent care a catalizat capacitatea de previziune a teoreticienilor, de interpretare a astronomilor. In secolul trecut, cel putin, au fost elaborate numeroase modele prin care s-a incercat imaginarea evolutiei Universului.

UNIVERS 1

Lansate in „groapa cu lei” a comunitatii stiintifice mondiale, ele au fost analizate, disecate, acceptate sau anulate. Teoria care s-a bucurat insa de cea mai mare audienta a fost cea pe care Fred Hoyle a botezat-o atat de sugestiv, in 1950, „Big-Bang”  – in traducere directa  „Marele Dangat”, in traducere libera  „Marea Explozie” sau  „Explozia Initiala”. Oricum am numi-o, este vorba de teoria care ne prezinta un Univers exploziv, in continua expansiune, un Univers care numara in prezent 10-20 miliarde de ani.

Big Bang-ul si-a castigat statutul de model standard prin aceea ca numeroase din previziunile sale si-au primit deja confirmarea. In prezent, desi i se recunosc unele slabiciuni, Big Bang-ul este considerata o teorie puternica, acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta din lumea intreaga, ea oferindu-le acestora o unealta matematica pentru a descrie Geneza.

UNIVERS 2

In aceste conditii, nu este necesar decat un pas pentru ca teoria sa devina mit. Si ca intotdeauna in astfel de situatii, apar si  „ereticii”, cei care contraataca, speculand contradictiile, paradoxurile, slabiciunile teoriei, demitificand-o. Efectul unei astfel de opozitii nu poate fi decat benefic: controversele, cu conditia ca ele sa fie rationale, asigura progresul. Pentru a intelege insa contraargumentele aduse Big Bang-ului, este necesar sa cunoastem principalele argumente ale acestei teorii.

,

Un gând despre “Serial: Aventura Big Bang-ului [1]

  1. ion

    Am inceput in ultimul timp sa cosider atat religiile de orice fel cat si stinta un fel de manipulare pentru interes.Pentru ca unii sa castige si sa traiasca prin ceea ce spun si unii sa ramana gura casca,Pe deoparte religia ne invita sa credem fara sa poata demonstra ceva palpabil iar stiinta nu poate demonstra complexitatea fiintei umane si a universului care ne incojoara de peste tot.Practic pana la aceasta data nu se stie nimic,totul pare a fi un mister chiar o magie.Daca stiinta nu poate demonstra cum a aparut BIG BANGUL si care ar fi totusi scopul acestui univers daca in final el se va sfarsi ca si cum nu ar fi fost.Nu vad un scop o logica,nu mai vorbesc de toate visurile si intamplarile petrecute de omenire pe un pamant care in final va fi ars de soare.Cui folosesc aceste lucruri, este oare o manipulare ca si cum cineva se joaca cu mintea noastra si ne mai si chinue pe deasupra cu aceasta viata nebuna.Lupul manaca mielul nevinovat.omul mananca animalele.iar microbii ne ucid pe noi.Cine a putut sa creeze aceasta viata cu razboaie si mizerie,DUMNEZEU nu, caci religiile spun ca el este bun si are grija de noi si ne vrea tot binele si toate se intampla ca si cum el nu ar exista.Atunci cine a creat aceasta existenta nebuna si de ce,care in final se va sfarsi atat de tragic.Este de neimaginat si de necrezut ce ni se intapla la toti.Deaceea ma face sa cred ca la mijloc este cu totul altceva,ceva gen Matrix.Cineva se joaca cu noi dar in sensul rau.Dupa ce venim pe aceasta lume fara voia noastra in final ne si omoara, atunci ce rost are viata pentru noi,toate acestea intaplate fara logica.Asa ceva nu se poate si probabil nici macar nu existam.Desi totul pare real este totusi o fictiune.creierele noastre sant spalate intrun anume fel.Visam dar urat de tot.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s