Fluviul Galben – Dragonul neimblanzit al Chinei

fluviul galben

Curgand aproximativ de la vest spre est, pe 5 464 km, Fluviul Galben (in chineza Huang He) dreneaza un bazin de 752 000 km², are un debit mediu multianual de circa  1 700 m³/s si o scurgere medie specifica de 2,26 l/s la km². Bazinul fluviului este leagan al civilizatiei si culturii chineze si pastrator al celor mai vechi si minunate vestigii culturale. Pe aici trece vechiul drum al matasii, Marele Zid, a carui lungime totala este apreciata la circa 10 000 km; aici sunt grotele Mogao, cu peste 2 000 de sculpturi si 45 000 m² de fresce, templul Bingling de langa Lanzhou, grotele din Muntii Maiji, adevarate sanctuare budiste, cu peste 7 200 de statui din argila cu inaltimi intre 20 cm si 16 m, orasul antic Xi’an si multe altele. Bazinul insumeaza o populatie de circa 130 de milioane de locuitori si este cuprins in 7 provincii si 2 regiuni autonome, trezite la o noua viata in ultimele decenii.

 Fluviul care nu curge niciodata limpede

Din suprafata totala a Platoului de Loess, fluviul si afluientii sai dreneaza circa 250 000 km², ceea ce reprezinta circa 30 % din intregul bazin. Eroziunea, incredibil de mare, din acest spatiu este favorizata atat de rezistenta mica a depozitelor de loess slab consolidate, a caror grosime ajunge pana la 170 m, cat si de regimul pluviometric. Precipitatiile anuale sunt cuprinse intre 300 – 500 mm, dar distributia lor in timp nu permite persistenta unui covor vegetal suficient de compact, circa 70 % din cantitatea anuala de precipitatii cazand in sezonul ploios, adica din iulie pana in septembrie. In plus, descarcarea brusca, prin averse, care au atins un maxim de 213 mm in decurs de 6 ore, cu o intensitate care poate ajunge la 2 mm/minut, este o adevarata calamitate pentru aceasta regiune despadurita in decursul istoriei. Din acest motiv, Fluviul Galben este un adevarat „dragon”, „dragonul neimbanzit” al Chinei.

In acest platou, principala sursa de aluviuni in suspensie o constituie ravenele foarte adanci, cu pereti abrupti, din care in timpul ploilor torentiale se antreneaza 90 %  din aluviunile in suspensie ale fluviului; 74 % din ele provin de pe o arie mult mai restransa, de 110 000 km², unde se remarca o eroziune excesiva.

yellow

Pe baza datelor actuale se apreciaza ca fluviul transporta anual 1 600 milioane l de aluviuni, ceea ce reprezinta 60 % din aluviunile transportate de raurile Chinei si 10 din cele aduse in oceane de raurile Terrei. Cu mâlul carat anual carat anual de fluviu s-ar putea face un zid inalt de 1 m si lat tot de 1 m care s-ar intinde de trei ori pe distanta de la Pamant la Luna sau s-ar pute inconjura Pamantul, la Ecuator, cu un zid de aceasi latime, dar de 27 m inaltime !

Turbiditatea medie pe cursul inferior este de 37,6 kg/m³, valorile maxime atingand 666 kg/m³, pe o serie de afluienti din aceasta regiune se atinge chiar impresionanta cifra de 1 700 kg/m³. Valorile mai mari de 500 kg/m³ dau o concentratie asa de mare, incat amestecul de apa si de sedimente formeaza o masa vascoasa care se apropie de scurgerile de noroi. Adesea, pe aceste curgeri plutesc fara a se putea afunda bucati de sol cu vegetatie.

Din impresionanta cantitate de aluviuni transportate de fluviu, 400 milioane t se depun in albie sau in zona ei inundabila, 800 milioane t in delta, care inainteaza anual cu circa 25 m, iar restul ajunge in Marea Galbena. Extinderea deltei si depunerile din albie duc la o scadere a panti in profil longitudinal, la o accelerare a proceselor de sedimentare in albie si la o suprainaltare a acesteia. Ca urmare, albia este frecvent mai inalta cu 3 – 5 m sau chiar 10 m fata de spatiile inconjuratoare si are o mobilitate foarte mare, cu numeroase cursuri parasite si, uneori, cu latimi care atingeau 10 km. Chiar in cazul unei albii atat de ramificate, cursul principal putea migra in timpul viiturilor cu pana la 300 m/zi. In aval de Kaifeng, care se afla cu 10 m sub nivelul fluviului, mobilitatea albiei a fost foarte mare. Pana la 620 i.Hr. el curgea spre nord si se varsa la Tianjin. De la 620 i.Hr. pana la 70 d.Hr. Fluviul Galben se indrepta spre sud si se varsa in Peninsula Shandong. In decurs de 2 000 de ani, cursul a suferit 26 de schimbari majore, pe traseul actual stabilindu-se in anul 1851.

Mama si durerea Chinei

Pe inaltimile din partea de nord a orasului Zhengzhou se afla doua statui. Una, intitulata „Mama Huang He”, infatiseaza o femeie ce alapteaza un copil tinandu-l in brate; ea simbolizeaza fluviul ce hraneste poporul. Cea de a doua statuie il infatiseaza pe Yu cel Mare, ce a domnit in sec XVI i.Hr. si care, spune legenda, a fost primul imblanzitor al fluviului prin lucrarile sale de indiguire si de deviere a apelor. Aceasta dovedeste ca, milenii de-a randul, chnezii au venerat imensul fluviu si l-au privit ca pe un binefacator, dar si ca pe o forta distructiva, ca pe un dragon ce trebuie imblanzit.

Tot in bazinul fluviului, in provincia Henan (cuvant care in chineza inseamna „la sud de râu”) se afla leaganul civilizatiei chineze, descoperirile arheologice scotand la iveala vestigii ale culturii paleolitice si neolitice, agricultura practicandu-se aici cu 7 000 de ani in urma. La 40 km sud-vest de orasul Zhengzhou, in aceeasi provincie, s-au descoperit, pe o suprafata de 25 km², urmele unei localitati datand de la 1620 i.Hr. Legenda spune ca asezarea a fost intemeiata de imparatul Gun, tatal lui Yu cel Mare, din dinastia XI-a, care a stapanit aceste locuri intre secolele XXI si XVI i.Hr.

Mother_Huang_He_Lanzhou

Mama Huang He

 In fata revarsarilor fluviului, adevarate calamitati naturale, chinezii nu au ramas pasivi. Secole si milenii de-a randul, cu tenacitate si posibilitatile tehnice disponibile, ei au luptat pentru „stapanirea dragonului”, pentru ameliorarea cursului fluviului, in special pe cursul sau inferior. Perioadele ploioase, urmate de inundatii catastrofale, carora le succedau cele de seceta, ce puteau provoca deopotriva victime si foamete, se repetau la intervale scurte de timp si, uneori, efectele lor erau dezastruoase. In decursul celor trei ani de seceta din 1877 – 1879, 13 milioane de oameni au murit de inanitie.

Pe cursul inferior fluviul rupea frecvent digurile si inundatiile puteau afecta, in fuctie de debitul de apa, o suprafata de pana la 250 000 km² (mai mare ca a Romaniei !), de la Tianjin in nord pana la Yangtzi si Huanhe in sud. Aceste revarsari au fost intotdeauna intampinate cu groaza de riverani, deoarece au produs multe victime, au ruinat sau distrus sate, au lasat milioane de oameni fara adapost, aducand cu ele moarte, foamete, molime si pribegie. In anul 1642, de exemplu, ca urmare a unor inundatii in districtul Heigangkou, din 370 000 de locuitori, 340 000 au pierit inecati. In 1933, langa Shanoxian, ca urmare a ruperii digului in 50 de puncte, au fost inundati 11 000 km², au murit 18 000 de oameni si 3 640 000 au fost sinistrati.

Uneori inundatiile au fost produse si deliberat, cum a fost cea din anul 1938, din provincia Henan. In timpul razboiului chino-japonez, trupele invadatoare japoneze ocupau o parte din provincie, inclusiv orasul Kaifeng, si inaintau spre Zhengzhou, unde se aflau stramutate numeroase trupe ale Kuomintangului si cartierul general al lui Chiang Kai-Shek. Acesta, ca sa-si salveze pozitia, a rupt digurile in timpul viiturii, pe o distanta de 1 500 m. Rezultatul a fost catastrofal. Au fost inundati 54 000 km², pe unele locuri adancimea apei atingea in jur de 2 m. Au murit 890 000 de oameni si alte 12,5 milioane au fost fortati sa-si paraseasca casele, multi dintre ei murind mai tarziu de inanitie si de molime.

Numai in provincia Henan se apreciaza ca, intre 1937 si 1947, 6,2 milioane de oameni au murit din cauza inundatiilor, de inanitie sau boli, fara a fi ajutati de guvern. In 2 000 de ani, râul a rupt digurile de 1 500 de ori si si-a mutat cursul de 26 de ori. Numai intre anii 1 400 si 1 900 au fost 350 de inundatii cu incomparabil mai multe victime decat cele citate. Datorita acestor grave calamitati, repetate secole de-a randul, Huang He – Fluviul Galben – a fost botezat „Durerea Chinei”.

Sfidarea vechilor legende

Cunoscuta fiind situatia grea a provinciilor strabatute de Fluviul Galben, in 1953, imediat dupa proclamarea Republicii Populare Chineze, s-a stabilit un comitet pentru elaborarea unui program de control si utilizare a fluviului, aprobat de Congresul National in 1955. Acest plan avea in vedere indiguirea râului, lupta contra secetelor, amenajarea si folosirea rationala a resurselor de apa, el fiind primul plan de amenajare completa a unui bazin hidrografic din istoria Chinei.

huang he flood

Inundatie a fluviului Huang He (Fluviul Galben – Durerea Chinei)

 Pentru a lichida inundatiile si efectele lor, s-a trecut la reconsolidarea si suprainaltarea digurilor pe circa 1 356 km in cursul inferior al fluviului. Inaltimea digurilor este in prezent de 9 – 10 m, iar latimea, in partea superioara, de 7 – 11 m; ele au dispusi arbori de-a lungul lor, pentru consolidare. Prima confruntare cu fluviul a avut loc in anul 1958, cand la o viitura cu niveluri mai mari ca cea din 1938, cu un debit maxim de 22 000 m³/s, râul a resusit sa fie tinut sub control, intre diguri, prin aportul a peste 2 milioane de soldati si tarani.

Datorita faptului ca circa 400 milioane t de aluviuni se depun in albie, aceasta se inalta cu circa 10 cm anual, fiind necesar ca in ultimele 4 decenii digurile digurile sa fie inaltate si refacute de 3 ori.

Pe Platoul de Loess secetele alterneaza cu perioade foarte ploioase, cand in reteaua de scurgere cu vai adanci de 200 – 300 m se produc eroziuni cu valori execptional de mari. Cele mai excesive fenomene de acest fel se produc in regiunea Dingxi din provincia Gansu. Lipsa de apa pe platou este acuta, deoarece panza freatica este aproape inexistenta, iar apele subterane, situate la mari adancimi, sunt nepotabile, sarate. Aici apa de baut este mai scumpa decat uleiul. Daca, pe vremuri, un calator prin aceasta regiune cerea o paine, o putea obtine fara greutate de la taran, dar acesta nu-si putea permite sa-i ofere calatorului un pahar cu apa.

In aceste regiuni statul a incurajat, in ultimele decenii, saparea de puturi, plantarea de arbori si amenajarea terenurilor, astfel incat astazi 80 % din aceste terenuri sunt salvate de la eroziune. Numai in regiunea Dingxi s-au impadurit peste 67 000 ha de teren. In prezent, pe Platoul de Loess se afla 30 de unitati experimentale si de cercetare de profil, iar pentru retinerea apei si a solului s-a pus in aplicare un sistem complex de amenajare a teritoriului prin terase, reimpadurire si lucrari hidrotehnice pe bazine mici, eroziunea solului fiind astfel controlata pe circa 100 000 km².

Mai in aval, in provincia Henan, s-au construit 70 de ecluze, 50 de conducte sifonale si 68 de statii de pompare pentru a asigura apa celui mai mare sistem de irigatii din tara, care are 1,3 milioane ha. In intreg bazinul Fluviului Galben, resursele de apa sunt folosite pentru a iriga circa 4,7 milioane ha, ceea ce reprezinta a 10-a parte a suprafetei irigate din China.

lanzhou-huanghe-river

Pod peste Fluviul Galben in orasul Zhengzhou

 Un alt mijloc de a imblanzi „dragonul” si de a-i stapani capriciile folosindu-i energia consta in formarea de lacuri de acumulare prin baraje si construirea de hidrocentrale. Potentialul hidroenergetic al fluviului, in cursul sau superior, este foarte mare si conditiile naturale foarte bune pentru construirea de hidrocentrale. Sectorul de la izvor pana la Togtoh, in Mongolia Interioara, pe 3 461 km, este unul din cele mai importante din China sub aspectul resurselor hidroenergetice, evidentiindu-se in special tronsonul de 916 km de la hidrocentrala Longyangxia, din provincia Quinghai, la Quingtongxia, in provincia Ningxia, unde denivelarea este de 1 394m. Incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, s-au construit hidrocentrale la Qintong, Liujia, Yanguo, Bapan, Sanmen, Sanshenggong si Tianglar. Ele insumeaza un volum de 23 miliarde m³ apa si o capacitate instalata de 2,41 milioane kW.

Prin aplicarea programului complex de gospodarire si folosire rationala a resurselor de apa, prin amenajarea terenurilor din zona Platoului de Loess, se apreciaza, pe baza masuratorilor din ultimii ani, ca volumul aluviunilor transportate s-a diminuat cu circa 300 milioane t anual. Iata deci ca fluviul, care milenii de-a randul a fost numit  „Durerea Chinei”, s-a transformat intr-unul folositor. In locul intunericului si beznei mortii de altadata, „dragonul” produce si raspandeste lumina,in loc de foamete daruieste belsug, alimenteaza cu apa industriala o multime de uzine si cu apa potabila 12 localitati de marime medie si mare, cu peste 10 milioane de locuitori.

Dr. Ion Zavoianu, Huang He nu mai este durerea Chinei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s