INSECTELE – Arhitecti si constructori

 

musuroi-de-termite
Musuroi de termite

Poate considerati, stimati cititori, ca acest titlu este pretentios. El exprima insa o realitate. Pentru ca, intr-adevar, insectele construiesc mult, iar „edificiile” lor sunt extrem de variate, arta de a le realiza constituind una dintre caracteristicile dominante ale acestei clase. Ce materiale folosesc ?

Unele provin chiar din corpul lor. Ne este binecunoscuta, de pilda, matasea produsa de fluturii Bombyx mori sau cea fabricata de unele coleoptere sau himenoptere, mai rezistenta decat un fir de otel de aceeasi grosime.

Ceara reprezinta, de asemenea, o substanta utilizata de acesti harnici constructori. Secretata de glande specializate, ea are in alcatuirea sa lipide, rezultate din esterificarea unui alcool de catre un acid gras.

Adesea insa materialele sunt recoltate din mediul inconjurator, ele fiind sau nu supuse anumitor modificari. Termitierele uriase, de exemplu, contin un numar inimaginabil de cocoloase de pamant umecate de saliva.

Viespile fasoneaza in aceeasi maniera adaposturi pentru larvele lor. In ceea ce priveste elementele vegetale, ele pot fi transformate, ca in cazul cartonului, inventat de viespi inaintea omului, sau folosite ca atare – furnicile rosii isi aduna ramurelele pe care le dispun in gramezi sau isi ruleaza, pur si simplu, frunzele in jurul lor.

cuib-de-viespi
Adapost pentru larve construit de viespi

Subliniem ca aceasta activitate nu reprezinta un act gratuit. Ca si constructiile umane, adaposturile realizate de insecte permit  „dominarea”, intr-o oarecare masura, a unora dintre factoriinefavorabili ai mediului ambiant. S-a demonstrat astfel ca acele cuiburi ale anumitor specii de termite sunt adaptate, in mod particular, impotriva marilor variatii de temperatura. Cele construite de Cephalotermes rectangularis au peretii foarte grosi, strabatuti de un labirint de mici galerii, ceea ce face ca temperatura din interiorul lor sa nu atinga valori excesive inregistrate in exterior.

La Amitermes meridionalis, cuibul, turtit, inalt de circa 4 m, este orientat destul de precis in directia nord-sud. Se estimeaza ca aceste doua particularitati ar juca un rol important in mai buna sa reglare termica.

Protectia impotriva excesului de umiditate trebuie, de asemenea, luata in considerare. Unele viespi tropicale isi construiesc adaposturi impermeabile, extrem de eficiente contra celor mai violente ploi.

cuib-de-viespi-impermeabil
Cuib de viespi impermeabil

Termitele din regiunile foarte ploioase isi inzestreaza constructiile cu o „palarie” cu boruri mari, ca aceea a unei ciuperci. Uneori insa este absolut necesar sa se conserve umiditatea. Mica albina Augochelora pura tapiseaza cu o pelicula ceroasa celulele subterane, unde se dezvolta larvele, care mor daca procentul acesteia scade sub 85 %. O alta problema importanta o reprezinta ventilatia. Albina domestica isi isi astupa  „locuinta” cu ajutorul propolisului. Ea stie totusi sa mentina o anumita concentratie a dioxidului de carbon prin bataia aripilor la intrarea stupului.

Termitele care  „cultiva”  ciuperci utilizeaza energia produsa de caldura lor metabolica si de cea a ciupercilor. Aerul din partile profunde ale termitierei este astfel impins prin diferite conducte situate la periferie, pentru ca apoi sa se revina de unde a plecat. De-a lungul acestui complicat traiect, continutul sau in dioxid de carbon se diminueaza, mentinandu-se sub 3 %.

Si protectia impotriva inamicilor reprezinta, de asemenea, unul din elementele ce influienteaza arhitectura insectelor. Viespile sunt neintrecute in aceasta arta: unele specii, de pilda, folosesc niste structuri cleioase, care protejeaza intrarea in cuib contra furnicilor. Un procedeu analog se intalneste si la albina Trigona.

termitiera-ciuperca
Termitiera in forma de ciuperca

In cursul evolutiei lor, insectele au obtinut rezultate remarcabile in economia de materiale. Exemplul cel mai frapant il reprezinta, cu siguranta, celulele hexagonale realizate de albine in ceara si de viespi in carton. Cele apartinand viespilor se afla dispuse in plan orizontal, foarte adesea deschiderea lor fiind asezata in jos. Totusi, exista in Jawa o specie ale carei camarute, spate in spate, sunt orientate si in sus si in jos. La albina, celulele, de asemenea spate in spate, au o structura verticala, soliditatea si economicitatea acesteia retinand atentia.

Intr-adevar, un fagure compus din 40 g de ceara  „sustine” aproape 2 kg de miere. Modalitatea de construire este, la randul sau, fascinanta. Ceara se aplica mai intai sub forma unui inel grosier, dupa care albina isi plaseaza capul in celulele invecinate si netezeste suprafata prin intermediul mandibulelor. Peretele va fi astfel uniformizat la o grosime de  0, 073 m. Antenele sesizeaza, se pare, orice deformare a sa, determinata de mandibule. Si mai uimitor ne apare faptul ca albina poate sa construiasca celule de dimensiuni diferite. Apoi, sincronizarea lucratoarelor, care  – prinse una de alta si formand un lant –  repreinta o alta trasatura importanta a comportamentului acestor insecte.

albine-lucratoare
Albine lucratoare

Sa examinam, in final, modul in care ele isi amplaseaza constructiile. Ne vom referi tot la albine, si anume la roirea lor dupa ce parasesc stupul si la gasirea unei cavitati convenabile noii colonii. Rezolvarea se datoreaza activitatii  „exploratoarelor” ce aduc informatii roiului suspendat de o creanga. Dansul lor este deosebit de cel care indica locul cu florile preferate. Cea mai  „incapatanata” dintre ele  – totdeauna aceea care a descoperit o cavitate deosebita privind orientarea, volumul etc. – va lua decizia definitiva.

Asadar, indiferent ca este vorba de fantasticile termitiere ale genului Bellicositermes – 28 m diametru, 3 m deasupra solului, 548 m³ – sau de frunzele inrulate in jurul corpului furnicilor, constructiile insectelor prezinta un interes deosebit. Etologii continua sa studieze comportamentele in cauza. Rezultatele lor vor continua sa ne surprinda.

Viorica Podina si Voichita Domaneantu, Insectele – O lume aparte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s