Casa din material plastic

casa-plastic-si-microprocesoare

Secolul XXI pune la dispozitia arhitectilor noi materiale si tehnologii capabile sa schimbe nu numai gradul de comfort si aspectul locuintelor, ci si mentalitatea beneficiarilor.

Ne-ar place oare sa traim intr-o casa in care totul este ordonat, supravegheat, luminos sau intunecos, dupa cum dorim ? Am putea suporta inlocuirea traditionalilor pereti varuiti cu cei din masa plastica ? Sunt spatiile multifunctionale pe gustul nostru si daca da, modularitatea constructiilor poate oferi un numar suficient de mare de combinatii diferite ?

Casa inteligenta este un concept ce isi face loc sub soare in zilele noastre si daca va fi un experiment reusit, va fi el pe masura gusturilor, exigentelor si, de ce nu, a intimitatii noastre ?

La urma urmei, tendintele actuale in acest domeniu sunt de a recupera  „intarzierile” fata de domeniul constructiilor de masini si de a se trece la robotizarea constructiilor de locuinte.

Permitandu-ne sa anticipam, pe riscul nostru, este aproape sigur ca impulsul de progres in acest domeniu va veni din cercetarile pentru exploatarea spatiului cosmic si ca primele „case” construite de roboti le vom vedea intai pe orbita si apoi pe Pamant.

Prototipul casei din material plastic

Statisticile actuale arata ca in tarile Peninsulei Scandinave si in Japonia se construiesc, intr-un numar apreciabil, locuinte noi, prefabricate, cu un inalt grad de asamblare in uzine. Astfel, in Japonia, aproximativ o cincime din noile locuinte sunt asamblate robotizat si apoi transportate la fata locului sub forma de module. In Scandinavia, aproape toate noile locinte sunt constrite in adevarate fabrici de case si apoi trimise beneficiarului.

Asemenea tehnologii asigura mari economii de materie prima, forta de munca si, implicit, duc la scaderi ale costurilor. Pana unde se poate merge in aceasta directie ?

Cercetatorii de la General Electric (SUA) si-au propus sa demonstreze ca tot ceea ce poate face lemnul, betonul, sticla si otelul in industria constructiilor de locuinte pot face si materialele plastice.

sectiune-casa
Casa eficienta energetic

Ideea principala este de a extinde rezultatele cercetarilor deja aplicate in industria automobilelor la constructia de imobile. Exista o dierenta tehnologica imensa intre aceste doua industrii.  In timp ce automobilele sunt confectionate robotizat, locuintele se construiesc manual si de foarte multe ori empiric.

Productia de masa aplicata locuintelor ar putea duce la scaderea spectaculoasa a pretului si la o perfectiune  „reproductibila”. Cel care va cmpara o casa va trebui, in viitor, sa primeasca odata cu ea si un manual de intrebuintare, identic cu cel pe care il primesc noii proprietari de autoturisme sau poate chiar mai complex.

In cursul unei expozitii a fost prezentat publicului un  „fragment” din structura viitoarei case din material plastic. Inca din primul moment, constructorii au subliniat dificultatile pe care le au de infruntat in ceea ce priveste problema combaterii incendiilor. Se stie ca anumite mase plastice nu numai ca sunt foarte inflamabile, dar genereaza prin ardere gaze sufocante, otravitoare. De aceea, o atentie deosebita a fost acordata realizarii unor combinatii ignifuge.

Deoarece suprafetele mari din material plastic degaja cantitati sesizabile de vapori, chiar si in conditii normale de temperatra, o atentie deosebita a fost acordata combaterii acesti fenomen si tratarii adecvate a suprafetelor. Pornind de la premisele initiale, au fost dezvoltate si aplicate o multitdine de concepte noi.

Dintre ideile cu caracter novator, le mentionam pe urmatoarele:

  • Peretii interiori radianti  sunt realizati din panouri radiante. intre doua folii de material rigid se afla un strat de 4 – 5 cm material plastic expandat, cu propritati foarte bune de izolare termica si fonica. In spuma de material expandat exista numeroase canale de foarte mici dimensiuni, orientate de-a lungl peretelui. Prin ele circula aerul cald ce duce la incalzirea peretilor si, implicit, la radierea de energie termica spre exterior.

Pana la incalzirea incaperii la o temperatura prestabilita, aerul poate fi sulat si direct,           nu numai prin pereti. Masuratorile efectuate au demonstrat ca o alegere judicioasa a             materialelor din care sunt confectionati peretii radianti poate duce la o crestere                       spectaculoasa a randamentului incalzirii acestor locuinte comparativ cu cele clasice.

Sistemul poate functiona si invers, aspirand aerul din incapere atunci cand senzorii              semnalizeaza prezenta fumului sau a nor noxe. In aceeasi pereti sunt extrudate si                    canale de dimensini mai mari prin care se monteaza tevile instalatiilor de apa sau                  electrice intr-o maniera modulara.

  • Module TEC  de circulatie a fluidelor si curentului electric. Prin alaturarea unor module se pot obtine ansambluri complexe, numarul lor fiind conditionat de clima in care este asamblata casa, dimensiunile incaperilor etc.
  • Panourile de podea sunt o structura compozita ce include si elemente obtinute prin impregnarea si laminarea lemnului pe o singura directie. Sisteml permite inglobarea in dusumele a numeroase conducte si cabluri prin simpla schimbare a modulelor.
  • Balcoanele si terasele exterioare  sunt confectionate dintr-o masa plastica de inalta rezistenta, cu aspect exterior asemanator ceramicii, livrata sub forma de panouri in diverse tipodimensiuni, ce pot fi asamblate in cele mai diverse forme.
  • Asamblarile se fac prin forma. Atat peretii, cat si celelalte componente au, din fabricatie, santuri si muchii astfel concepute si realizate incat sa nu necesite etansari ulterioare. Este suficienta depunerea in colturile si suprafetele de asamblare a unor adezivi specifici.
  • Cadrele de usi si ferestre se fac prin extrudare, asamblarile lor cu geamurile si simpla inchidere a usilor asigurand o etansare superioara lemnariei si chiar  „tamplariei” metalice.
  • Panourile fotvoltaice se monteaza pe acoperisuri, inglobate in structura panourilor acoperisului.
  • Jgheaburile, burlanele si celelalte sisteme de scurgere sunt direct conectate la tancurile de strangere a apei de ploaie.
  • Pereti cu dulapuri inglobate ce pot fi realizati direct de catre constructor prin simpla asamblare la structura proiectata.

 

casa-inteligenta-1

Multe dintre ideile prezentate vor fi dezvoltate, iar altele vor fi infirmate de practica, dar, considera proiectantii, ele vor contribi la alte solutii si vor contribi la progres in industria constructiilor de locuinte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s