PARCURI SI REZERVATII NATURALE PE GLOB

Daca, de fapt, protejarea naturii prin parcuri si rezervatii naturale este o creatie a secolului trecut, inceputurile aproape se pierd in negura istoriei. In jurul anului 1050 i.Hr., Wu-Wang, intemeietorul dinastiei chineze Tchou, a infiintat, se pare, primul parc zoologic din lume unde se aflau tigri, rinoceri, tapiri malaiezieni, ursi panda. Calatorul italian Marco Polo, care a strabatut Asia in perioada 1275-1292, a vazut un imens parc, pe care imparatul mongol Kubilai il amenajase, langa resedinta sa de la Karakorum, in inima Asiei. In Europa, cele mai vechi terenuri oficial ocrotite au fost de fapt parcurile de vanatoare feudale, alcatuite inainte de toate din paduri.

Primele idei despre protectia naturii au aparut inca din secolul al XIII-lea in Elvetia, iar sase secole mai tarziu tot acolo s-a format prima asociatie internationala pentru protectia naturii. Conform unor surse istorice, prima lege pentru protectia unor specii de plante si animale a fost adoptata in Anglia, in timpul regelui Henric al VIII-lea; ea punea sub ocrotire ouale de porumbei, rate lopatar, cocori, dropii.

Parcurile nationale ilustreaza cel mai bine preocuparile de protejare globala si dinamica a naturii, fauna, flora si peisajul fiind conservate ca atare. Aceste teritorii sunt scutite de orice fel de exploatare, de catre om, a resurselor naturale. In schimb, in rezervatiile naturale, care ocrotesc fie numai anmite elemente floristice, faunistice, geologice, morfologice etc., sunt autorizati sa patrunda nmai oamenii de stiinta.

1. Parcul Natural Bialowieza – Belovejskaia Puscia

Bialowieza

Parc national bilateral, din care 5 070 ha in Polonia si 85 000 ha in Belarus. Include partea centrala a padurii Bialowieza (brazi, pini, stejari, fagi, carpeni, tei, arini). In sectorul polonez, 4 747 ha constituie o rezervatie stricta a unui ecosistem virgin; in prezent, aici se afla cel mai mare centru din lume pentru cresterea zimbrilor care traiesc fie in libertate, fie in rezervatie inchisa. Mai sunt adapostiti cai turpani, inalti de circa 130 cm, elani, cerbi, mistreti, rasi, lupi, jderi, hermine, lutre, bufnite. Padurile din sectorul belorus cuprind, de asemenea, 21 de specii de arbori si 140 de animale, printre care zimbri, cerbi, elani, lupi, bursuci, cocosi de mesteacan etc.

2. Parcul Natural Camargue

parcul-national-camargue 1

 

Rezervatie a biosferei (85 000 ha); ea cuprinde o insula si zona inconjuratoare din sudul deltei Rhonului. Se afla in regiunea Provence – Coasta de Azur (Franta) si cuprinde un teren acoperit de dune, soloneturi si solonceacuri, precum si lacuri, iazuri, mlastini, laguna. Aici isi gasesc adapost egrete, batlani, piciorongi, ciocintorsi, flamingi. In zona creste o specie rara de ienupar, ce atinge 6-7 m inaltime si un diametru de 50 cm; traiesc liberi taurii negri.

3. Rezervatia Naturala Domogled

Parcul-Domogled-Valea-Cernei 1

 

Cea mai veche rezervatie naturala din Romania; este situata in Muntii Mehedinti, la est de Baile Herculane. Existenta a peste 1 000 de plante superioare, multe dintre ele endemice si mediteraneene, a 80 raritati floristice, precum si a insectelor si animalelor a dus la crearea rezervatiei in anul 1932. In zonele insorite intalnim paduri de cer, garnita sau chiar gorun si fag, iar in ogase, vai si doline tufisuri alcatuite din asociatii de stejar pufos si tei. In vaile adapostite, unde umezeala este mai mare, cresc fagul moesiac, pinul negru de Banat, nucul turcesc, iar pe coastele insorite sunt raspandite tufisuri de liliac sau visinul turcesc. Dintre endenismele locale si raritati amintim garofita Domogledului, candeluta, scorusul, albastrita, brandusa, inul galben de Banat. Fauna este la fel de originala: vipera cu corn, potarnichea de stanca, broasca testoasa, soparla de nisip si de lunca, scorpionul carpatic. Dintre insecte, numai fluturii cuprind 1 500 de specii, adica 45 % din numarul total din tara.

4. Parcul Natural Fiordland

Parcul-natural-Fiordland 1

Cel mai mare parc national din Oceania, situat in Noua Zeelanda, se intinde pe 1 223 654 ha. In jurul unor lacuri din aceasta zona este singurul habitat din lume pentru cristeiul nezburator sau tukahe (Notornis hochstetteri). Parcul adaposteste, de asemenea, papagalul-bufnita si papagalul de munte kea, cunoscut pentru tendintele sale carnivore (ataca oile);  dintre endemismele proprii mentionam: rata albastra, albatrosul regal, pinguinii. Peisajul este deosebit de variat. In munti sunt toate etajele bioclimatice, pornind de la padurile umede subtropicale, cu desisuri de ferigi uriase, ce ating 25 m inaltime, sau pini negri, si pana la pajistile alpine. Frumusetea peisajului este aplificata de succesiunea a 5 cascade, dintre care Sutherland are o cadere de 500 m. Pe tarmul Lacului Te Anau (342 km²) se afla faimoasa pestera cu acelasi nume. Pe tavanul ei traiesc larvele luminiscente ale mustei  „puratohe’.

5. Parcul Natural Galapagos

Galapagos_landscape 1

 

Parcul national este amplasat in arhipelagul cu acelasi nume, o ingramadire de aproape 2 000 de cratere iesite din abisul oceanic, precum si 15 insule ai mari, dintre care principalele sunt Isabela si Fernandine. Caracteristic acestui colt de lume este anomalia climatica: insulele se afla la Ecuator, dar, datorita Curentului rece peruvian (ale carui ape au numai 16°C), temperatura aerului nu depaseste 22°C. Adaposteste o flora si fauna deosebit de originale, cu numeroase endemise, care i-au inspirat naturalistului englez Charles Darwin, dupa vizita sa in arhipelag in anul 1835, celebra teorie evolutionista. Vegetatia este reprezentata, printre altele, de paduri de cactusi gigantici, arborescenti care se intind de-a lungul tarmului, paduri de aloe, mangrove, paduri umede cu muschi si ferigi, pajisti. Dintre elementele faunistice se remarca iguana terestra, soparla gigantica (peste 1 m lungime), care seamana cu balaurii din basme, broasca testoasa uriasa de Galapagos, cormoranul fara aripi, furtunarul cu coada neagra, pinguini, pelicani si inca 70 specii de pasari care nu mai exista nicaieri in alta parte a lumii, pestele papagal, pestele tigru, pestele frunza, descoperit prima oara in Oceanul Pacific.

6. Parcul Natural Gran Paradiso

Gran Paradiso 1

 

Parcul national (70 000 ha, infiintat in 1922), situat in nord-vestul Italiei, cuprinde un peisaj alpin caracteristic (varful cu acelasi nume, cu o inaltime de 4 064, precum si o mare parte a vaii d’Aosta) din Alpii italieni si a facut posibila salvarea caprei ibex. Adaposteste capra alpina (efectiv de circa 3 000 exemplare), capra neagra (5 000 exemplare), marmota, iepurele alb, vulpea, jderul, dihorul, bursucul, nevastuica. Dintre pasarile ocrotite entionam: potarnichea alba, potarnichea de stanca, cocosul de mesteacan, acvila regala. Vegetatia de foioase este reprezentata prin fag, paltin, mesteacan, cea de conifere prin pin silvestru, brad, molid.

7. Parcul Natural Groenlanda

Greenland-Ice 1

 

Cel mai mare si mai nordic parc national de pe planeta noastra este situat in nord-estul Insulei Groienlanda. A fost infiintat printr-o hotarare a guvernului Danemarcei, la 22 mai 1974, in scopul pastrarii mediului in care traiesc specii vegetale si animale caracteristice, cuprinde vestigii istorice, ghetarul continental, fiordurile. Parcul adaposteste o interesanta fauna acvatica, peste 5 000 de ursi albi, boi moscati (originari din stepele asiatice, unde au disparut), morse si foci, balene, vulpi polare, lupi polari, hermine, lemingi, logopedul, precum si diverse pasari polare ca bufnita alba, potarnichea de tundra, soimul norvegian. In parcul national, care se intinde pe 70 000 ha, nu exista nici o asezare omeneasca, ci numai trei statii meteorologice.

8. Parcul Natural Manu

Manu 1

Este cel mai mare parc national de pe continentul sud-american. Are o suprafata de 1 532 806 ha si cuprinde padurea tropicala umeda care acopera relieful andin foarte variat. Amplasat in sud-estul Perului, pe versantul amazonian al Anzilor, parcul este strabatut de raul Manu, afluent al fluviului Madre de Dios. A fost infiintat pentru a proteja animalele pe cale de disperitie ca ursul cu ochelari, Tortuga charapa (o specie de broasca testoasa), Legarto negro (soparla neagra). In zona locuiesc unele triburi de indieni, ca Machiguenas, care au luat contact cu civilizatia, comportandu-se ca oameni pasnici si buni colaboratori in expeditii; exista insa si un trib mic, Amahuacas, ai carui membri sunt razboinici si hrapareti; ei fac adesea incursiuni in asezarile indienilor Machiguenas, carora le aduc serioase pagube.

9. Parcul Natural Mount Mc Kinley

Mount Mc Kinley1

 

Este cel mai intins parc national din Alaska; are o suprafata de 775 597 ha si este situat la circa 400 km sud de cercul polar si la aproape 500 km de coasta Pacificului. In centrul sau se gaseste cel mai inalt pisc din America de Nord, Muntele Mc Kinley (6 934 m). Se intalnesc zapezi eterne si 12 ghetari, dintre care cel mai lung este Muldrow (56 km). Flora si fauna sunt foarte interesante, iar unele plante si animale pot fi gasite numai aici. Animalele specifice parcului sunt capra alba de munte, caribu, elanul (dintre care o varietate  – moose – atinge dimensiuni impresionante si greutatea de 500 kg), ursul brun grizzly, cel mai mare animal al Americii (dupa aproape completa nimicire a bizonilor), berbecul Dall, vulpile rosi. Padurea de conifere cuprinde si palcuri de mesteceni argintii sau de plopi, iar solul este acoperit de muschi si licheni. Planta cea mai raspandita este buruiana focului, denumita astfel datorita splendidelor sale flori rosi si violacee.

10. Parcul Natural Retezat

lacul-bucura 1

Primul parc national din Romania; a fost infiintat in 1905 si are o suprafata de 54 400 ha; cuprinde 40 de varfuri ce trec de 2 200 m , un relief glaciar caracteristic (circuri, vai, morene, 83 de lacuri glaciare), dar si forme si fenomene caracteristice (vai seci, doline, pesteri, avene). Vegetatia este reprezentata indeosebi de arinul negru, mojdrean, scorus, artar, jneapan, zimbru, papucul doamnei, crin, sangele voinicului, floarea de colt, strgurii ursului, gentiana. In randul faunei se remarca marmota, recolonizata in 1973, ierunca, vulturul sur, cerbul, caprioara, capra neagra, mistretul, cocosul de munte, zaganul, acvila de munte, vipera. Zona de protectie ocupa centrul masivului Retezat (2 482 m), caracterizat printr-o retea deasa de ape curgatoare, cu debit bogat si permanent. Prima zona de protectie integrala are un caracter stiintific (11 466 ha), aici fiind interzisa orice exploatare (miniera, pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, turism). A doua zona de protectie este mai putin riguroasa, pasunatul fiind permis pe anumite vai si pajisti doar doua luni pe an.

11. Parcul Natural Serengeti

serengeti 1

 

Parcul natinonal ( 1 295 000 ha ) se afla in Tanzania (Africa) si face parte din patrimoniul natural mondial din anul 1980. Are cea mai bogata fauna mare ( peste 1,5 milioane exemplare ). Este situat la poalele muntelui Kilimanjaro, intre Lacul Victoria si craterul vulcanic Ngorongoro. El cuprinde o regiune de savana fara arbori, savana impadurita si cu tufisuri de-a lungul raurilor, precum si zone cu padure deasa. Intre 1 300 si 2 200 m altitudine apare o vegetatie montana. Teritoriul este strabatut de raul Grumeti. Aici traiesc lei, leoparzi, gheparzi, sacali, hipopotami, hiene, elefanti, rinoceri, bivoli salbatici, antilope, girafe, zebre, maimute, struti, crocodili.

12. Parcul Natural Yellowstone

Yellowstone 1

 

Este cel mai vechi parc national din lume, fiind amplasat in nord-vestul Statelor Unite, intre culmile Muntilor Stancosi, la 2 500 m altitudine, pe un platou. Aici se intalnesc 3 000 de gheizere, vulcani noroiosi (Mud Vulcano, a carui eruptie poate fi auzita pana la o distanta de 1 km). Renumit este gheizerul Old Faithful, care isi ridica coloana de apa fierbinte pana la inaltimea de 38 m. Cascada formata pe raul Yellowstone are o inaltime de 97 m. Padurea fosila este unica in lume. Ea a fost surprinsa de perioade succesive ale activitatii vulcanice, ale carei eruptii au ingropat generatii de paduri, care si-au reluat ulterior ciclul vegetativ, ca sa moara din nou la eruptia urmatoare. Acest ciclu s-a reluat in decursul istoriei de cel putin 27 de ori. In izvoarele termale traiesc alge si bacterii colorate in portocaliu, verde inchis si maro.

Ion Manta, Parcuri si rezervatii naturale pe glob

2 gânduri despre “PARCURI SI REZERVATII NATURALE PE GLOB

Lasă un comentariu